Lungenes funksjon er hovedsakelig å gi oksygen til blodet og ventilere ut karbondioksid.
Lungesykdom, stress eller andre årsaker kan føre til at det blir vanskelig og tungt å puste, eller at pusten blir unormalt rask. Pusten blir kort og det kreves mer energi for å puste.
Ved hvert åndedrag puster man inn litt mer luft enn det man puster ut. Lungene "blåses opp", og brystkassen blir stadig mer utvidet. Muskelspentheten øker både i brystkassen, nakken og skuldrene. Åndenød kan føre til angst og uro, noe som resulterer i en enda mer "stresset" pust. Pusten styres automatisk, men den kan også styres kontrollert.
Det er viktig å vite at selv om man har vanskeligheter med å puste, kan man i de aller fleste tilfeller dra nytte av medisinene man inhalerer. Ved å lære en god pusteteknikk kan man lette pustearbeidet og utnytte lungens kapasitet bedre. Å kunne håndtere åndenød og puste riktig skaper også en følelse av ro og trygghet.
Det er viktig at det er du som kontrollerer pusten din, og ikke pusten som kontrollerer deg!
Hvordan puster du?
Sitt ned eller legg deg til så behagelig som mulig. Legg en hånd på magen og en på brystet og kjenn etter hva som skjer. Pust rolig.
Pusteøvelser
Pust dypt inn gjennom nesen. Pust ut sakte, press lett med hånden på magen mot slutten av utpusten. Pust deretter inn på nytt, dypt og friskt!
Pust inn dypt gjennom nesen samtidig som du trekker skuldrene opp mot ørene. Hold pusten i et par sekunder. Kjenn spenningen i brystkassen! Pust deretter ut sakte gjennom munnen mens du senker skuldrene. Kjenn at spenningen slipper og kroppen slapper av.
Motstandspusting
Pusting med motstand, også kjent som motstandspusting, er en pusteteknikk der man ved å legge motstand på utpusten med sine egne lepper, eller ved hjelp av ulike verktøy, kan lette pusting. Utpusten blir langsommere, og luftveiene holdes åpne på en bedre måte. Pusten blir dypere, roligere og mer effektiv.
Pust rolig inn gjennom nesen (hvis det føles bra), og pust sakte ut gjennom munnen med leppene runde, som om du skulle plystre. "Press" ut luften.
Noen tips!
Det er viktig å trene på teknikken når du føler deg bra, slik at det føles naturlig å bruke den under anstrengelse i ulike situasjoner.
Start med noen pust etter prinsippet om motstandspusting før du begynner på en aktivitet som er krevende. Fortsett å "puste ut" og du vil merke at du puster lettere.
Under en kraftanstrengelse kan det hjelpe å puste inn før du utfører arbeidet. Pust ut under den krevende delen. Noen ganger kan det imidlertid føles mer naturlig å gjøre det motsatte, for eksempel ved løft med armene over skuldrene når brystkassen utvides.
For å lette pustearbeidet med motstandspusting kan ulike hjelpemidler brukes. Be legen din om å prøve ut passende utstyr og motstand.
Det viktigste er at det føles bra for deg, og at du blir oppmerksom på pusten din.
Hosteteknikk
Slimdannelse i luftveiene kan gjøre det vanskelig å puste. I tillegg til at bakterier trives i "slimete" miljøer, kan slimproduksjonen i luftveiene gjøre det vanskelig å puste. I tillegg trives bakterier i det "slimete" miljøet, de formerer seg og kan forårsake en infeksjon. Derfor er det viktig å holde luftveiene så rene som mulig.
Når luftveiene irriteres av slim, forårsaker dette hoste. Hoste er en effektiv måte å rense de store luftveiene på, men den når ikke de små luftveiene godt. I tillegg krever hoste mye energi og irriterer slimhinner og blodkar i luftveiene.
Her vil du lære ulike teknikker for å på en skånsom og effektiv måte løsne og fjerne slimet.
For å løse opp seigt slim:
PEP = Positive Expiratory Pressure, innebærer å puste ut mot motstand. Man puster med rolige åndedrag og avslutter utpustingen litt tidligere enn normalt. Dette medfører gradvis oppblåsing av lungene mens man "PEP-puster", slik at luften kan komme bak slimet og løsne det.
Det finnes forskjellige måter å oppnå ønsket PEP-effekt på. Prøv ut passende hjelpemiddel og motstand sammen med din fysioterapeut.